College basket i USA

Till skillnad från tex fotboll, tennis, och hockey där Skandinavien har en lång historia så är basket en sport som börjat växa fram under de senaste årtiondena. Basketnivån i USA är som man kan förstå väldigt hög, men detta är inte något som hindrar nordiska spelare att åka över till college i USA. Eftersom NCAA, NAIA, och NJCAA totalt representerar över 2000 olika skolor i USA, och de allra flesta erbjuder basket, så finns en plats för alla som har en bakgrund inom sporten.

Collegebasket är idag den vanligaste vägen innan det sedan är dags för NBA eller proffsspel i andra länder. Varje år har NBA en så kallad ”draft” där spelare från college väljs ut till de olika proffslagen. Detta är för många basketspelare den viktigaste dagen i deras liv som kan komma förändra deras framtid för alltid. Idag finns det ett par svenska spelare som tagit sig hela vägen till NBA, bland annat Jeffrey Taylor och Jonas Jerebko.

Säsongen i collegebasket sträcker sig från november till april, vilket innebär att man ofta stannar kvar på skolan över vinterlovet. Mot slutet av säsongen spelas det prestigefyllda NCAA-slutspelet och denna period brukar kallas för ”March Madness”. Alla divisioner har sitt egen slutspel och Bluechip har assisterat ett flertal spelare som fått uppleva detta under sin tid på college i USA.

Som nämnt ovan finns det många skolor i USA som erbjuder basket som sport för sina studenter, Bluechips jobb är att hitta en skola där du passar in nivåmässigt och där tränaren ser dig som en viktig komponent i sitt lag.

För att lära dig mer om dina individuella möjligheter till ett framtida basketstipendium i USA, fyll i en kostnadsfri utvärdering så kontaktar vi dig med mer information.